Vad är Microneedling?

Microneedling är en kosmetisk procedur. Det går ut på att sticka huden med små steriliserade nålar. De små såren får din kropp att tillverka mer kollagen och elastin, vilket läker din hud och hjälper dig att se yngre ut. Du kanske också hör det kallat kollageninduktionsterapi.

Läs även mer om hälsa och skönhet här.

Microneedling-

Microneedling-fördelar

Microneedling kan hjälpa till med problem som:

  • Acne
  • Håravfall (även kallat alopeci)
  • Mörka fläckar eller fläckar på din hud (hyperpigmentering)
  • Stora porer
  • Minskad hudens elasticitet
  • Ärr
  • Bristningar
  • Solskada
  • Fina linjer och rynkor

Microneedling är billigare än laserbehandlingar, som kan kosta ungefär fyra gånger så mycket. Microneedling kan fungera bättre för personer med mörkare hudtoner eftersom det inte involverar värme som laserbehandlingar gör, vilket kan påverka din huds pigmentering eller färg. Fråga din hudläkare vad som är bäst för din hud – och din budget.

-Microneedling-

Vad händer när du får Microneedling

Dermatologer (läkare som är specialiserade på hudvård och hudsjukdomar) kan göra microneedling. Även estetiker gör det. Om du provar det någon annanstans än på en läkarmottagning, kontrollera först personens erfarenhet och meriter och se till att all utrustning är steriliserad. Det finns gör-det-själv-versioner av microneedling-enheter. Men hudläkare varnar för att använda dessa eftersom du av misstag kan skada din hud, och du kanske inte har ett bra sätt att sterilisera nålarna.

Ingreppet tar vanligtvis 10-20 minuter, beroende på hur stort området är. De flesta behöver 4-6 behandlingar för att se skillnad. För att läsa mer om ny teknik inom skönhetsbranschen tryck på fsek.se

Först får du en bedövande kräm som slätas ut på ditt ansikte så att du inte kan känna nålsticken. Sedan kommer personen som gör microneedling att flytta ett pennformat eller rullande verktyg med små nålar runt ditt ansikte. Nålarna gör små skärsår i huden, vilket orsakar lite blödningar. Din läkare kan sprida en kräm eller serum i ansiktet efter det.

Målet med proceduren är att starta din kropps läkningsprocess genom att skicka kollagen och elastin för att lappa upp de små skadorna. Kollagen hjälper till att fylla ut och jämna ut rynkor.

De flesta får microneedling i ansiktet, men det kan även göras på andra delar av kroppen, som mage eller lår.

Microneedling Healing och risker

Några saker att tänka på innan du bestämmer dig för att prova:

Det är ingen quick fix. Det tar tid att märka skillnad. Det beror på att din kropp läker sig själv. De flesta behöver några behandlingar innan de ser någon förändring.

Läkningstid. Det kan ta dagar eller veckor att läka, beroende på hur djupt nålarna tränger igenom din hud.

Smärta och rodnad. Du kan ha lite smärta efter ingreppet och din hud kan vara röd i några dagar.

Peeling. Din hud kan kännas stram och flagna lite medan den läker.

Blåmärken och blödningar. Det finns vanligtvis ingen blödning under microneedling. Men djupa microneedling-behandlingar kan få huden att blöda eller få blåmärken.

Möjlig ärrbildning. Microneedling är inte en bra idé för personer som har haft keloider, ärr som ser ut som stora bubblor på huden. Det kan göra tillståndet värre.

Infektion. Microneedling skapar små hål i huden som kan släppa in bakterier, speciellt om utrustningen inte rengörs väl. Men risken för infektion är mycket låg. Om du är frisk är en infektion från microneedling osannolik.

Microneedling är en kosmetisk procedur, så försäkringen täcker det inte. Din läkare kommer att tala om för dig hur många behandlingar du behöver och ge dig en uppfattning om hur mycket de kommer att kosta.

Läs även Therosepost som beskriver hur du tar hand om din kropp (PDO)

-Microneedling-smink

Microneedling säkerhet och kostnader

Microneedling anses vara säker. Men som alla förfaranden har det risker.

Du kan få en allergisk reaktion mot krämen eller serumet som går på huden efter microneedling. Och såren kan bli infekterade om du inte håller din hud ren. Du bör hålla dig borta från platser som kan ha många bakterier, som simbassänger, sjöar, floder och hav. Och använd inte irriterande tvålar och lotioner samt smink.

Du kan också få en infektion om utrustningen som används inte har rengjorts ordentligt.

Microneedling säkerhet och kostnader

Hemma microneedling-kit, eller hemmarullar, blir mer och mer populära. De är allmänt tillgängliga och billiga.

Rullar som används hemma använder kortare, mattare nålar än professionella microneedling-enheter. De stimulerar tillfälligt blodkärlen för att lysa upp huden. Men hemmarullar ger dig vanligtvis inte samma resultat som microneedling som görs på en hudläkares kontor eller medicinska spa.

Precis som professionella microneedling-enheter kan hemrullar sprida bakterier om de inte rengörs ordentligt. Använd inte en hemrulle på infekterad hud.

Läs även mer om botox göteborg eller om andra skönhetsbehandlingar som finns.

Vill du läsa en annan blogg för mer skönhet- och hälsa, klicka här: https://lovenrudvi.se/

Läs vad som är skillnaden mellan fillers och botox mysigahem

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *