PRP behandling – 4 saker du bör veta innan…

PRP behandling blir alltmer populära av många olika skäl, till exempel idrottsskador och håravfall.

Behandlingen använder patientens egna blodceller för att hjälpa dem att läka ett specifikt område.

Här är några saker som du behöver veta:

 • PRP-behandling kan hjälpa sår att läka snabbare. Tekniken kan också hjälpa till med hårväxt och andra kosmetiska ingrepp.
 • Resultaten av PRP-behandlingen är inte permanenta och patienterna kan behöva ytterligare injektioner.
 • Resultaten av PRP-behandlingen är mest märkbara efter flera veckor för ledinjektioner och sex månader för injektioner i hårbotten.
 • PRP-injektioner är säkra och använder patientens egna vävnader. Detta gör dem till ett bra val för personer som vill undvika problem med allergier. De kan administreras ensamma eller i samband med andra behandlingar.
prp-behandling

Vad är då platelet-rich plasma ( PRP ) ?

PRP består av 2 element: 

 • Plasma, den flytande delen av blodet
 • Blodplättar, en typ av blodkroppar som spelar en viktig roll för själva läkningsprocessen.
 • Det är kända för sin förmåga att koagulera blodet, men de innehåller också tillväxtfaktorer som kan bidra till att utlösa cellreproduktion och stimulera vävnadsregeneration eller läkning i det behandlade området.
 • Platelet-rich plasma är blod som innehåller fler blodplättar än vanligt.

Läkare tar ett blodprov från patienten och lägger det i en maskin som kallas centrifug. Centrifugen snurrar blodet snabbt och separerar blodplättarna från övriga delar av blodet. Som sedan blandas i plasman.

prp-behandling-centrifug

Vad är då en PRP-injektion ?

Efter att ha skapat PRP plasma från en patients blodprov injiceras lösningen i målområdet, tex: ett skadat knä eller en skadad sena. Detta bidrar till att påskynda läkningsprocessen.

Ibland använder läkaren ultraljud för att styra injektionen.

Syftet är att öka koncentrationen av specifika bioproteiner eller hormoner, så kallade tillväxtfaktorer, i ett visst område så att läkningsprocessen påskyndas.

Studier har visat att injektioner med platelet-rich plasma (PRP) kan bidra till läkningsprocessen. Detta beror på att PRP har en hög koncentration av tillväxtfaktorer, vilket kan bidra till att förkorta läkningstiden, minska smärtan och till och med uppmuntra hårväxt. Vill du läsa mer om hälsa och skönhet klicka här.

Vad är PRP-behandlingen till för ?

PRP-injektioner används för att behandla en mängd olika tillstånd, inklusive smärta och skador i muskler och skelett, samt kosmetiska ingrepp.

Muskel & ledskador 

PRP-injektioner kan hjälpa till att behandla en rad olika skador och tillstånd. Till exempel kan kroniska senskador ta lång tid att läka. Att lägga till PRP-injektioner i en behandlingsplan kan bidra till att stimulera läkningsprocessen, minska smärtan och låta dig återgå till aktiviteter snabbare.

Post kirurgisk läkning 

Kliniker använde först PRP för att hjälpa till att påskynda läkningen efter käk- eller plastikkirurgi. Nu har PRP-injektioner efter kirurgiska ingrepp utökats för att hjälpa till att läka muskler, senor och ligament. Dessa vävnader har ofta notoriskt långa återhämtningstider.

Artros

Vissa preliminära studier tyder på att PRP-injektioner kan hjälpa till att behandla smärta och stelhet från artros genom att reglera ledmiljön och minska inflammation. Det behövs mer forskning för att detta skall kunna bekräftas.

Håravfall 

PRP-injektioner kan hjälpa till att behandla manlig skallighet. Detta innefattar både att förebygga håravfall och främja ny hårväxt. PRP-injektioner kan också bidra till att stimulera hårväxt efter hårtransplantationer.

Anti-aging 

Det finns få bevis för att PRP-injektioner minskar rynkor och andra ålderstecken. Vissa människor använder dem i detta syfte, men det finns inga tydliga bevis för att de fungerar. Skulle du hellre vilja använda dig av botox mot rynkor klicka här!

PRP-behandling och dess biverkningar

En PRP-injektion är ett medicinskt ingrepp med låg risk som vanligtvis inte ger några större biverkningar.

Förfarandet innebär en blodprovstagning. Du bör se till att du har vätska och har ätit före ingreppet för att undvika att du känner dig yr.

Efter ditt ingrepp kan du märka en lätt ömhet och blåmärke där de injicerat 

PRP-injektioner görs med dina egna celler och din egen plasma. Det innebär att risken för en reaktion är mycket lägre än med andra läkemedel.

Vissa risker som kan uppstå vid PRP-injektioner och som är mindre vanliga:

 • Blodförlust 
 • Skador i vävnaden 
 • Inflammation 
 • Nervskada

Om du funderar på att få PRP-injektioner är det viktigt att du pratar med din vårdgivare/klinik om alla potentiella fördelar och risker. Kontakta Estetic.se

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *